Tuesday, May 14, 2019

στοιχεία του περιοδικού πίνακα

Γνωρίσαμε κάποια στοιχεία του περιοδικού πίνακα όπως το θάλλιο, το φράγκιο, το ουράνιο, το αστάτιο, το όσμιο, το ράδιο , ο μόλυβδος και το βισμούθιο . Γνωρίσαμε την χρήση τους , τα σύμβολα τους και φτιάξαμε καρτελάκι για κάθε στοιχείο . Μιλήσαμε για τους κινδίνους της ραδιενέργειας , τα πυρηνικά εργοστάσια και τους κινδύνους από τα πυρηνικά ατυχήματα


το όσμιο Είναι σπάνιο ασημί μέταλλο με πολύ γαλάζιο χρώμα   και έντονη μεταλλική λάμψη/ πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «οσμή», την οποία αποκτά το μέταλλο επειδή, όταν βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό αέρα,σκουριάζει και έχει άσχημη μυρωδιά.

το θαλλιο είναι πολύ μαλακό μέταλλο, πλάθεται εύκολα, έχει ασημόλευκο χρώμα . το θάλλιο  στον αέρα παίρνει γκρι-μπλε χρώμα και όταν υπάρχει  υγρασία γίνεται  δηλητηριώδες , χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα ως ποντικοφάρμακο και εντομοκτόνο.

ο μόλυβδος είναι μέταλλο έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, δερμα,  αλλεργίες, βλάβη σε πνεύμονες, αναπνευστικά προβλήματα και καρκινο.  Γι' αυτό τα υλικά τα οποία περιέχουν μόλυβδο, όπως οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, πρέπει  να ανακυκλώνονται.
Χρησιμοποιείται  στις μπαταρίες αυτoκινήτων και στις οικοδομές

το βισμούθιο είναι μέταλλο  βαρύ και σπάει εύκολα. Έχει ένα ασημί, άσπρο χρώμα με μία ροζ απόχρωση.χρησιμοποιείται στην ιατρική και την βιομηχανία. το φραγκιο Το φράγκιο είναι ένα πολύ ραδιενεργό και πολύ σπάνιο χημικό στοιχείο.

το ραδιο Είναι αργυρόλευκο πολύ ραδιενεργό μέταλλο,  στον ατμοσφαιρικό αέρα και γίνεται μαύρο.

Το ουράνιο είναι βαρύ, αργυρόλευκο, τοξικό, με μεταλλική λάμψη. Είναι ραδιενεργό και αναφλέγεται εύκολα .χρησιμοποιείται  σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε πυρηνικά όπλα

το αστάτιο είναι πολύ σπάνιο  ραδιενεργό στοιχείο και πηρε την ονομασια του από τη λέξη άστατος. υπάρχει στον θυροειδή αδένα του ανθρώπου σε πολύ μικρές ποσότητες. 












Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχεται συνεχώς ενέργεια με τη μορφή ακτινοβολίας, τόσο από το φυσικό του περιβάλλον όσο και από τεχνητές πηγές, τις οποίες εφηύρε ο ίδιος. 
Το έδαφος, το νερό και ο αέρας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και φυσικά ραδιενεργά στοιχεία,
Η κυριότερη φυσική ραδιενέργεια, από άποψη επιπτώσεων στον άνθρωπο, είναι το φυσικό ραδιενεργό άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο ραδόνιο, το οποίο προέρχεται από το ουράνιο που υπάρχει στο υπέδαφος και τα πετρώματα της γης . 
Από την άλλη, ο άνθρωπος ανακάλυψε τις τεχνητές πηγές παραγωγής ακτινοβολιών 
Οι ακτινοβολίες χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιατρική (διάγνωση και θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος), στη βιομηχανία (ραδιογραφήσεις, ακτινοβολητές για αποστείρωση υλικών, , στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς .Στις τεχνητές πηγές ακτινοβόλησης του ανθρώπου συμπεριλαμβάνεται και η ραδιορύπανση του περιβάλλοντος από αλλεπάλληλες πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, που έγιναν από τις μεγάλες δυνάμεις στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου καθώς και από ορισμένα σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα, με κυριότερο αυτό στον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ 
Ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης και το πόση ακτινοβολία δεχτήκαμε, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έντονα και άμεσα, με τη μορφή δηλητηρίασης, ναυτίας, πυρετού και πονοκεφάλουυ.Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και καρκίνου . Σε περίπτωση μεγάλης ραδιενέργειας , μολύνεται το έδαφος, περνάει στο χορτάρι, οι αγελάδες τρώνε το χορτάρι, και συγκεντρώνεται έτσι στο γάλα που πίνουν οι άνθρωποι». Επίσης προσκολλάται στη σκόνη ή σε άλλα μικρά σωματίδια και με αυτά μεταφέρεται στο δέρμα ή στα ρούχα, μπορεί να μεταφερθεί μέσω της σωματικής επαφής.


Wednesday, May 8, 2019

πείραμα με δείκτη

δημιουργήσαμε δείκτη από κόκκινο λάχανο. Βράσαμε το κόκκινο λάχανο και πήραμε το ζουμί του αφού πρώτα το στραγγίσαμε
Ο δείκτης μας έχει μοβ σκούρο χρώμα


υλικά πειράματος:δείκτης από κόκκινο λάχανο, μαγειρική σόδα, νερό, ξύδι, 3 διαφανή ποτήρια.

βάλαμε το δείκτη σε ένα ποτήρι , σε ένα άλλο ποτήρι ξύδι και σε ένα άλλο ποτήρι μαγειρική σόδα αραιωμένη σε νερό. 

ρίξαμε από το υγρό δείκτη σταγόνες και στα άλλα δύο ποτήρια. τα υγρά άλλαξαν χρώμα 
το υγρό με την αραιωμένη σε νερό σόδα έγινε μπλε (σόδα)


το ξύδι πήρε κόκκινο χρώμα (οξύ)






αυγό στο ξύδι

βάλαμε αυγό σε λευκό ξύδι και περιμένουμε τα αποτελέσματα.





γυάλισμα νομισμάτων


Πείραμα 
Σε ποτηράκι ρίξαμε ξίδι, αλάτι κι αφού ανακατέψαμε καλά βάλαμε μέσα παλιά σκουριασμένα νομίσματα. Τα αφήσαμε εκεί 24 ώρες και περιμένουμε τα αποτελέσματα

η διαπνοή των φυτών

κάναμε ένα πείραμα για την διαπνοή των φυτών .
Τυλίξαμε το γλαστράκι μας με το φυτό ,  με πλαστική σακούλα αφού πρώτα το ποτίσαμε καλά με νεράκι
Μετά από μισή μόλις ώρα στον ήλιο παρατηρήσαμε σταγονίτσες νερού στην σακούλα . 





Tuesday, May 7, 2019

πειράματα στο Δημοτικό σχολείο Μίστρου

πειράματα στο Δημοτικό σχολείο Μίστρου



επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο Μίστρου , συνδιδασκαλία με πειράματα

1ο πείραμα -γάλα και χρώμα 
υλικά:γάλα, χρώματα ζαχαροπλαστικής, ένα μεγάλο πιάτο βόλος από βαμβάκι βουτυγμένο σε απορρυπαντικο πιάτωβ

πείραμα ρίξαμε γάλα στο πιάτω και σταγόνες ζχαροπλαστικής. κατόπιν τα παιδιά ζωγράφισαν την υπόθεση τους, τι θα συμβεί αν βάλουμε στο κέντρο του πιάτου το βαμβάκι με το απορρυπαντικό. πραγματοποιήσαμε το πείραμα και τα παιδιά, ζωγράφισαν στο ίδιο χαρτί αυτό που είχε συμβεί




2ο πείραμα:υποθαλλάσιο ηφαίστειο 
υλικά:λάδι, χρώμα ζαχαροπλαστικής, ντεπόν, ποτήρι διαφανές
πείραμα 
ρίχνουμε λάδι στο ποτήρι ,κατόπιν προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε ένα αναβράζον ντεπόν. τι παρατηρούμε?
Δημιουργούνται φυσαλίδες (ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει μέσα στο ντεπόν )
3ο πείραμα
mentos και coca cola 
Σε μπουκάλι με κόκα κόλα ρίξαμε καραμελάκια mentos , super έκρηξη

πείραμα απορροφητικότητας


ένα πείραμα απορροφητικότητας
υλικά:
λευκές μαργαρίτες , πλαστικά διαφανή ποτήρια, χρώματα ζαχαροπλαστικής , μια πιπέτα, νερό

κόψαμε τα κοτσάνια των λουλουδιών και τα τοποθετήσαμε σε ποτηράκια με νερό στο οποίο είχαμε προσθέσει με μια πιπέτα λίγες σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες.




ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

https://youtu.be/GEbkeqoKswo Ακούστε την αφήγηση του παραμυθιού και στη συνέχεια ζωγραφίστε ό,τι σας έκανε εντύπωση.